top of page

Bude za žáky psát domácí úkoly umělá inteligence?

O umělé inteligenci už zřejmě někdy slyšel každý. Nyní se ale tento pojem stává mnohem aktuálnějším a dříve nebo později nejspíš pronikne jako téma konverzací do leckteré rodiny.


Schválně, neslyšeli jste už od svých dětí výraz „hodím to do ChatGPT“? Zřejmě ne. Otázkou je, zda proto, že Vaše děti zatím neví, o co jde, nebo je tím pravým důvodem snaha utajit před Vámi téměř dokonalého pomocníka pro zvládání referátů, esejí i jiných domácích úkolů.

SCHOLARUM - Bude za žáky psát domácí úkoly umělá inteligence AI?

ChatGPT, který vyvinula společnost Open AI, a poskytla jeho testovací verzi zdarma široké veřejnosti, je totiž program, který umí odpovědět na nejrozmanitější otázky, dokáže napsat referát na jakékoliv téma, vyřeší matematické úlohy nebo Vám například srozumitelně vysvětlí komplikované vědecké teorie. A to vše i velmi dobrou češtinou, která vyžaduje od koncového uživatele pouze kosmetické úpravy.


A na jakém principu to celé funguje? Zjednodušeně řečeno, jedná se o technologii, která využívá strojového učení k simulaci lidského rozhovoru. ChatGPT funguje tak, že analyzuje dotazy uživatelů, aby určil nejlepší odpověď, a pak používá umělou inteligenci, aby se odpověď zdála co nejpřirozenější. Stačí zadat pouze příkaz (např. „napiš text o tom, že …“), nebo položit konkrétní otázku a během pár sekund máte před sebou třeba i několikastránkový text.


A jak nám tedy sama umělá inteligence odpověděla na otázku z názvu našeho článku?

SCHOLARUM - ukázka komunikace uživatele s umělou inteligencí AI

Zdroj: konverzace s ChatGPT od společnosti Open AI


Jak sami vidíte, odpověď vcelku ucházející, a pokud by obsah sdělení bezezbytku kopíroval realitu, můžeme se nad tímto technologickým skokem upřímně zaradovat. Otázek, na které si ale budeme muset v této souvislosti odpovědět (sami!), nicméně stále zůstává celkem dost.


Začněme tedy pro začátek alespoň s tím, že udržíme jako rodiče krok s moderní dobou, respektive se svými dětmi, a až se na toto téma dostane, budeme přinejmenším vědět, o co jde.


Držím nám, všem palce! 😊 Začít můžete zde: https://openai.com/blog/chatgpt/


Autor: Eliška Bajtová




 

PRŮZKUM: Co teď letí na netu?


 




Comments


bottom of page