top of page

Školní bojiště: Největší výzvy v komunikaci mezi rodiči a školou

Máme tady říjen a tak si pojďme s trochou podzimní nadsázky představit následující situaci. Když v říjnu narazíte v temném koutě supermarketu na neznámou postavu, zatímco nakupujete halloweenské masky pro vaše děti, možná se budete cítit trochu zaskočení. A když Vás tato postava navíc pozdraví Vaším jménem, začnete možná panikařit. Ale když Vám dojde, že to je jen paní učitelka vašeho syna, která si zrovna prochází oddělení s čajem, uleví se Vám.


Také Vám někdy jako rodičům nebo učitelům připomíná komunikace s protistranou scénku ze strašidelného filmu? Ale proč? Jaké jsou největší výzvy v komunikaci mezi rodiči a školou?

SCHOLARUM - hallowen | obrázek učitelky

První výzva je zcela určitě spojena s časem. Čas je jako duch, který se neustále skrývá. Rodiče jsou zaneprázdněni prací, učitelé zase přepracovaní a přetížení množstvím administrativy, plánování a hodnocení. Tato zátěž často znamená, že pro efektivní komunikaci nezbývá dostatek času.


Druhá výzva jsou technologie. Ano, v digitální éře mají rodiče a učitelé k dispozici více komunikačních kanálů než kdy dříve. Ale paradoxně může toto množství kanálů vést i k nedorozumění či nejasnostem. Který kanál je nejvhodnější pro jakou zprávu? Kdy je vhodné poslat e-mail, kdy zavolat a kdy se setkat osobně?


Třetí výzvou mohou být nedorozumění a předsudky. Každý rodič chce pro své dítě to nejlepší. A každý učitel chce vyučovat tak, aby děti látku nejlépe pochopily a naučily se. Ale někdy se tyto cíle mohou zdát jako protichůdné. Někdy mohou rodiče vnímat učitele jako nepřátelské nebo neochotné pomoci, zatímco učitelé mohou vnímat rodiče jako přehnaně náročné nebo nepřiměřeně kritické. Což pochopitelně ani jednomu ze zúčastněných na klidu a dobrém pocitu nepřidá.


Nicméně, přestože tyto výzvy existují, je důležité si uvědomit, že komunikace mezi rodiči a školou je klíčová pro úspěšný vývoj dítěte. Proto se příště klidně zeptejte tajemné postavy v supermarketu na všechno, co Vás zajímá. Možná se Vám tak podaří vyhnout celé řadě nedorozumění a nepříjemných pocitů. Protože v konečném důsledku, ať už jsme rodiče nebo učitelé, všichni jsme na stejném bojišti. Bojišti vzdělání našich dětí. A to je boj, který stojí za to vyhrát.


Autor: Eliška Bajtová


bottom of page